top of page
  • Jan

UX-principes voor meer conversies

Voor gestaagde bedrijfsgroei is het voor elk bedrijf belangrijk om bezoekers om te zetten in klanten, maar hoe bereik je dat? Het antwoord ligt vaak niet alleen in de kwaliteit van je aanbod, maar ook in de ervaring die je bezoekers op je website hebben. Dat is waar gebruikerservaring (UX) om de hoek komt kijken. Een doordachte gebruikerservaring is een essentieel onderdeel geworden van het online succes van elk bedrijf. In dit artikel duiken we dieper in 5 belangrijke principes die jouw conversies verhogen.


UX ontwerp op papier


Vereenvoudigde navigatie


Een heldere navigatie helpt bezoekers om moeiteloos door jouw website te navigeren, het vormt dan ook de ruggengraat van een soepele gebruikerservaring. Het begint allemaal met eenvoud. Beperk het aantal menu-items tot je essentiële pagina's die logisch geordend zijn. Hierdoor kunnen bezoekers snel vinden wat ze zoeken zonder te verdwalen in overbodige keuzes.


Een andere belangrijke factor is de aanwezigheid van een zoekfunctie. Niet alle bezoekers willen door menu's bladeren; sommige hebben een specifiek doel in ogen. Een goed werkende zoekfunctie kan deze bezoekers helpen snel naar de juiste bestemming te leiden.


Wanneer je gebruik maakt van een zoekfunctie is het handig om "breadcumb-navigatie" te implementeren. Het toont bezoekers waar ze zich bevinden binnen de hiërarchie van de website. Je kan dit zien als een digitaal spoor dat gemakkelijk terug kan leiden naar eerder bezochte pagina's.


Een voorbeeld van uitstekende navigatie is te vinden bij grote e-commerce platforms zoals Amazon en Bol. Door te werken met gestroomlijnde menu's, slimme categorisatie en een duidelijke zoekfunctie zijn deze platformen moeiteloos te gebruiken.


Optimaliseer voor snelheid


Snelle laadtijden spelen een grote rol in een soepele online-ervaring. Niets is zo ontmoedigd als een website die langzaam laadt. Elke seconde vertraging vergroot de kans dat bezoekers gefrustreerd raken en je website verlaten. Door je website te optimaliseren voor snelheid voorkom je dat deze bezoekers afhaken, wat essentieel is voor het verhogen van conversies.


Een van de eerste stappen richting snelheidsoptimalisatie is het comprimeren van afbeeldingen. Grote en niet geoptimaliseerde afbeeldingen vertragen de laadtijd van websites aanzienlijk. Er zijn verschillende online-tools zoals TinyPNG beschikbaar die je gratis in staat stellen om afbeeldingen te verkleinen. Gebruik tools zoals PageSpeed Insights om te controleren of er niet geoptimaliseerde afbeeldingen op je website staan.


Naast het verkleinen van afbeeldingen is het vermijden van overbodige plug-ins, scripts en apps een cruciaal element voor snelheidsoptimalisatie. Elk element dat je aan je website toevoegt, verhoogt de laadtijd. Beperk het aantal scrips dus tot enkel wat noodzakelijk is. Overweeg het gebruik van caching om laadtijden te versnellen.


Ook speelt het meten en verbeteren van de serverrespons een belangrijke rol. Een trage server kan de prestaties van zelfs de best geoptimaliseerde website verminderen. Overweeg het gebruik van Content Delivery Networks (CDN's) om de serverrespons te verbeteren door de distributie van content te verdelen over verschillende servers.


Krachtige Call to Actions


Call to Actions (CTA's) zijn als wegwijzers die bezoekers richting actie sturen. Een effectieve CTA is cruciaal om bezoekers te motiveren om de gewenste actie te ondernemen, of dat nu het kopen van een product, het aanvragen van informatie of het abonneren op een nieuwsbrief is.


De kracht van een CTA ligt in zijn eenvoud en duidelijkheid. Gebruik contrasterende kleuren die opvallen tegen de achtergrond van je website. Dit trekt de aandacht van de bezoeker direct naar de CTA.


Tekst is even belangrijk. Vermijd vage bewoordingen en ga voor actieve zinnen die de bezoeker aansporen tot actie. Kies woorden als "Koop nu", "Registreer", "Ontdek meer" om duidelijk te maken wat er van de bezoeker wordt verwacht.


De plaatsing van CTA's is ook van groot belang. Ze moeten strategisch worden geplaatst op pagina's waar bezoekers hun interesse tonen of klaar zijn om actie te ondernemen. Overweeg het plaatsen van meerdere CTA's op langere pagina's om de kans op conversie te vergroten.


Een A/B-testen van verschillende CTA's kan waardevolle inzichten opleveren over welke woorden, kleuren of locaties het meest effectief zijn voor jouw specifieke doelgroep.


Responsiviteit en Mobielvriendelijkheid


In een tijd waarin mobiele apparaten een dominante rol spelen in ons dagelijks leven, is responsiviteit en mobielvriendelijkheid van een website van essentieel belang. Het is niet langer een optie, maar een absolute noodzaak om een naadloze ervaring te bieden, ongeacht het apparaat dat wordt gebruikt.


Een responsief ontwerp zorgt ervoor dat je website zich aanpast aan verschillende schermformaten, van grote desktopschermen tot kleine smartphone displays, zonder afbreuk te doen aan de bruikbaarheid. Hierdoor kunnen gebruikers gemakkelijk navigeren en de gewenste acties uitvoeren, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken.


De laadsnelheid op mobiele apparaten verdient bijzondere aandacht. Mobiele gebruikers zijn vaak onderweg en hebben beperktere internetverbindingen dan desktopgebruikers. Het optimaliseren van afbeeldingen en scripts voor mobiel gebruik is daarom cruciaal om een vlotte ervaring te garanderen.


Google hecht bijvoorbeeld veel waarde aan mobielvriendelijke websites. Het heeft zelfs een 'Mobile-First Indexing' beleid geïntroduceerd, wat betekent dat Google de mobiele versie van je website als eerste indexeert om de zoekresultaten te bepalen. Dit benadrukt verder het belang van een geoptimaliseerde mobiele ervaring.


Test je website regelmatig op verschillende apparaten en browsers om er zeker van te zijn dat de ervaring consistent en bevredigend is voor alle gebruikers.


Betrouwbare en persoonlijke ervaringen


Het opbouwen van vertrouwen en het bieden van een persoonlijke ervaring zijn twee pijlers die aanzienlijk bijdragen aan het verhogen van conversies. Bezoekers willen niet alleen een product of dienst kopen; ze willen ook zekerheid en een gevoel van verbondenheid ervaren tijdens hun interactie met jouw merk.


Een betrouwbare website is een must. Zorg ervoor dat jouw site er professioneel uitziet, vrij is van technische fouten en gebruikmaakt van beveiligde protocollen zoals SSL-certificaten. Toon ook betrouwbare recensies, klantgetuigenissen of trust badges om het vertrouwen van bezoekers te vergroten.


Personalisatie is een andere sleutelfactor. Analyseer data om gebruikersgerichte ervaringen te creëren. Dit kan variëren van het tonen van aanbevolen producten op basis van eerdere aankopen tot het aanpassen van de content op basis van

demografische gegevens of voorkeuren van de bezoeker. Een gepersonaliseerde ervaring geeft bezoekers het gevoel dat ze begrepen en gewaardeerd worden.


Een bedrijf dat bekend staat om zijn betrouwbare en gepersonaliseerde ervaringen is Amazon. Het gebruik van recensies, gepersonaliseerde aanbevelingen en een uitstekend beveiligingsprotocol draagt bij aan een gevoel van betrouwbaarheid en maakt de gebruikerservaring persoonlijk en relevant voor elke bezoeker.


Conclusie


Het succes van een website wordt niet alleen bepaald door de kwaliteit van het aanbod, maar vooral door de ervaring die bezoekers op de website hebben. De vijf besproken UX-principes - vereenvoudigde navigatie, snelheidsoptimalisatie, krachtige CTA's, responsiviteit en mobielvriendelijkheid, en betrouwbare, gepersonaliseerde ervaringen - vormen samen de bouwstenen voor het verhogen van conversies.


Het implementeren van deze principes is echter geen eenmalige taak, maar eerder een continu proces van optimalisatie en verbetering. Het begint met het begrijpen van de behoeften en gedragingen van je doelgroep en het continu testen en aanpassen van de website om een nog betere gebruikerservaring te bieden.bottom of page