top of page
 • Jan

Wat is een Call to Action?

In de wereld van digitale marketing is een Call to Action (CTA) een cruciaal element dat bedrijven helpt hun conversieratio te verhogen. Een CTA is een prompt die een bezoeker, lead of klant aanmoedigt om een specifieke actie te ondernemen, zoals het downloaden van een white paper of het inschrijven voor een nieuwsbrief. In dit artikel zullen we de definitie, soorten, en het belang van een effectieve CTA

verkennen, en we zullen tips delen voor het creëren van opvallende en klikbare CTA’s.


Vrouw met megafoon


Definitie van een Call to Action

Een Call to Action is een marketingterm die verwijst naar elk ontwerp of bericht dat bedoeld is om een onmiddellijke respons of verkoop te stimuleren. Het is een essentieel onderdeel van een website, e-mail, of advertentie en dient als de link tussen de reguliere content en een pagina die is ontworpen voor een specifieke actie, zoals een landingspagina of een aankoop pagina. Het doel van een CTA is om bezoekers aan te zetten tot actie en ze om te zetten in leads en uiteindelijk klanten, waardoor de conversieratio van een bedrijf wordt verbeterd.


Soorten Call to Actions

Tekstlink

De tekstlink is de meest subtiele vorm van een CTA. Het is vaak geïntegreerd in de lopende tekst en komt natuurlijk over. Bijvoorbeeld, "Plan een afspraak met een inbound marketing consultant." Het gebruik van tekstlinks is vooral effectief in e-mail marketing, waar buttons soms geblokkeerd kunnen worden wegens veiligheidsoverwegingen.

Button

De button is waarschijnlijk de meest herkenbare en gebruikte vorm van een CTA. Ze zijn opvallend en leiden de bezoeker direct naar de gewenste actie, zoals "Plan je afspraak." Buttons zijn effectief omdat ze opvallen en de bezoeker een duidelijke actie bieden.

Banner

Een banner is een grotere, meer opvallende CTA. Het is vaak een afbeelding met tekst en een link, ontworpen om de aandacht van de bezoeker te trekken. Banners zijn effectief voor het promoten van aanbiedingen, nieuwe producten, of belangrijke content.

Exit-Intent CTA

Deze CTA wordt geactiveerd wanneer een gebruiker de intentie toont om de pagina te verlaten, bijvoorbeeld door naar de sluitknop van het tabblad te bewegen. Het kan worden gebruikt om een speciale aanbieding te presenteren of om de gebruiker te vragen om feedback te geven voordat hij vertrekt.


Tips voor Effectieve Call to Actions

Het creëren van een effectieve CTA vereist aandacht voor detail en kennis van je doelgroep. Hier zijn tien gouden tips voor het creëren van effectieve CTA’s:

 1. Wees Concreet: Gebruik duidelijke en specifieke taal, zoals "Download white paper" in plaats van "Klik hier."

 2. Houd het Kort: Een te lange tekst kan overweldigend zijn. Houd het kort en bondig.

 3. Zorg dat je Opvalt: Gebruik contrasterende kleuren en grote lettertypen om op te vallen.

 4. Houd Rekening met Mobiel: Zorg ervoor dat je CTA goed leesbaar en klikbaar is op smartphones.

 5. Plaats Boven de Vouw: Zorg dat de belangrijkste CTA zichtbaar is zonder te scrollen.

 6. Geef een Gevoel van Urgentie: Gebruik woorden als 'nu' en 'direct' om een gevoel van urgentie te creëren.

 7. Gebruik Gebiedende Wijs: Deze taalvorm is krachtig en effectief voor het aanzetten tot actie.

 8. Maak een Belofte: Bied iets waardevols aan in ruil voor de gevraagde actie.

 9. Wek Vertrouwen Op: Laat zien dat persoonlijke gegevens en geld in goede handen vallen.

 10. Test en Evalueer: Meet en evalueer je CTA's regelmatig om te zien wat het beste werkt.


Het Meten van de Effectiviteit van CTA’s

Het meten van de effectiviteit van je CTA’s is cruciaal om te begrijpen hoe je bezoekers interactie hebben met je website en om verbeteringen aan te brengen. Het is niet voldoende om simpelweg een CTA op je website te plaatsen en te hopen op het beste. Het is essentieel om de prestaties van je CTA’s te analyseren en te optimaliseren om maximale conversies te behalen.

Click-Through Rate

De click-through rate (CTR) is een van de meest directe manieren om de effectiviteit van een CTA te meten. Het is het percentage van de bezoekers dat op de CTA klikt na het zien ervan. Een hoge CTR duidt op een effectieve CTA, terwijl een lage CTR wijst op een mogelijk probleem met het design, de plaatsing, of de boodschap van de CTA.

Conversiepercentage

Naast de CTR is het ook belangrijk om het conversiepercentage te meten. Dit is het percentage van de bezoekers dat een gewenste actie uitvoert na het klikken op de CTA, zoals het invullen van een formulier of het doen van een aankoop. Het optimaliseren van het conversiepercentage is cruciaal voor het verhogen van de ROI van je marketinginspanningen.

A/B Testen

Het regelmatig uitvoeren van A/B testen is essentieel om te begrijpen wat resoneert met je doelgroep. Door verschillende versies van een CTA te testen, kun je inzicht krijgen in welke boodschap, design, en plaatsing het meest effectief zijn en aanpassingen maken om de prestaties te verbeteren.

Analyse en Aanpassing

Na het verzamelen van data is het belangrijk om deze te analyseren en aanpassingen te maken op basis van de resultaten. Het continu monitoren en aanpassen van je CTA’s zorgt ervoor dat ze blijven resoneren met je doelgroep en dat je conversieratio’s blijven verbeteren.

Door de effectiviteit van je CTA’s zorgvuldig te meten en te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat je marketingstrategie succesvol is en dat je bedrijf groeit. Het is een continu proces van leren, aanpassen, en verbeteren om aan de veranderende behoeften en verwachtingen van je klanten te voldoen.


Het Belang van Design en Plaatsing van CTA’s

Het design en de plaatsing van een Call to Action kunnen significant de effectiviteit ervan beïnvloeden. Een goed ontworpen CTA trekt de aandacht en moedigt bezoekers aan om te klikken, terwijl een slecht ontworpen CTA onopgemerkt kan blijven of bezoekers kan afschrikken.

Design

Het design van een CTA moet opvallend zijn. Het gebruik van contrasterende kleuren, grote lettertypen en een duidelijke boodschap kan helpen om de CTA te laten opvallen. Een effectief design wekt interesse en nieuwsgierigheid op en moedigt bezoekers aan om meer te ontdekken.

Plaatsing

De plaatsing van een CTA is ook cruciaal. Een CTA die boven de vouw wordt geplaatst, is direct zichtbaar wanneer een bezoeker op de pagina komt en heeft een grotere kans om clicks te genereren. Het plaatsen van CTA’s op strategische locaties, zoals naast belangrijke informatie of aan het einde van een artikel, kan ook de click-through rate verhogen.

Door aandacht te besteden aan zowel het design als de plaatsing van CTA’s, kunnen marketeers de zichtbaarheid en effectiviteit van hun CTA’s maximaliseren en zo de conversieratio en ROI verbeteren.


Conclusie

Een goed ontworpen Call to Action is een essentieel onderdeel van elke effectieve marketingstrategie. Het dient als de brug tussen de content en de conversie, en het heeft de kracht om bezoekers om te zetten in leads en klanten. Door aandacht te besteden aan het ontwerp, de plaatsing, en de boodschap van je CTA’s, en door continu te testen en te optimaliseren, kun je de conversieratio van je website verhogen en je marketingdoelen bereiken.


FAQ


Wat is het doel van een Call to Action? Het doel is om bezoekers aan te zetten tot een specifieke actie, zoals het maken van een aankoop of het downloaden van een document, om zo conversies te genereren.


Hoe kan ik een effectieve Call to Action creëren? Wees concreet, houd het kort, zorg dat je opvalt, en test verschillende versies om te zien wat het beste werkt.


Waar moet een Call to Action geplaatst worden op een website? Het moet op een opvallende plek staan, zoals boven de vouw op een webpagina of in een opvallende banner.


Hoe meet ik de effectiviteit van een Call to Action? Meet de click-through rate en het conversiepercentage om de effectiviteit te bepalen.


Kan ik verschillende soorten Call to Actions gebruiken op één pagina? Ja, je kunt verschillende soorten CTA’s gebruiken, zoals buttons, banners, en tekstlinks, zolang ze maar niet met elkaar concurreren.

bottom of page