top of page
  • Twan

Copywriting: Alles wat je moet weten

Copywriting, je hebt er misschien wel eens van gehoord. Maar wat houdt het precies in en waarvoor gebruikt je het? Copywriting is het schrijven van wervende teksten voor commerciële doeleinden. Deze teksten schrijf je om klanten of potentiële klanten tot actie aan te zetten. Bijvoorbeeld om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief, je website te bezoeken of om je product of dienst af te nemen. Copywriting is dus eigenlijk het schrijven van teksten, gericht op klantenwerving.

Het schrijven van goede teksten wordt steeds belangrijker met het oog op marketing. Mensen krijgen namelijk steeds meer reclame te zien. Het wordt daarom belangrijker dat jouw marketing uiting opvalt tussen de rest. Het schrijven van een goede, prikkelende en aantrekkelijke tekst is daarom noodzakelijk om het gewenste resultaat te krijgen.


Ouderwetse typemachine


De kunst van copywriting

Het verschil tussen gewoon schrijven en copywriting ligt hem dus in het marketinggedeelte. Met gewoon schrijven, schrijf je lekker wat je wilt schrijven. Wat in je opkomt zet je op papier. Je maakt een mooi verhaal en denkt niet te veel na over de lezer. Bij copywriting ben je tijdens het schrijven van de tekst altijd bezig met marketing. Uiteraard schrijf je een tekst die je leuk vindt en die aantrekkelijk is, maar je houdt het marketinggedeelte altijd in je achterhoofd.

Sommige stukken tekst verwoord je anders als je als copywriter denkt, dan wanneer je gewoon de tekst zou schrijven. Omdat je dus ook een ander doel voor ogen hebt dan als je een gewone tekst schrijft. Je doet dit omdat je wilt dat jouw tekst bijdraagt aan conversies en verkoop. Je moet de lezer dus wel prikkelen om tot actie te komen. Dit doe je door marketing ‘tips en tricks’ toe te passen in de tekst en in te spelen op de doelgroep van je tekst. Je leeft je in in de lezer en schrijft vanuit die persoon. Je houdt je bezig met de gevoelens, gedachtes, angsten, bezwaren en motivaties van de lezer. Hier hou je rekening mee tijdens het schrijven van de tekst.


Hoe schrijf je goede copy

Het schrijven van goede wervende teksten (copy) bestaat uit verschillende aspecten. Als eerste is het belangrijk om je doelgroep goed voor ogen te hebben. Hoe ziet je doelgroep er precies uit en hoe kun je deze het beste benaderen? Dit is erg belangrijk aangezien je jouw tekst en ‘tone of voice’ aan gaat passen op je doelgroep. Met ‘tone of voice’ bedoelen we de manier waarop je praat. Gebruik je ‘je’ of ‘u’, schrijf je heel zakelijk of juist erg speels, etc.

Wanneer je doelgroep duidelijk is, kan je beginnen met het schrijven van de tekst.

Belangrijk bij het schrijven van goede copy, is dat je simpel schrijft. KISS (keep it short & simple) is een belangrijk gezegde onder copywriters. Als de lezer de tekst namelijk niet begrijpt, zal de tekst niet het gewenste effect hebben. Vaak leest de lezer je tekst niet eens af en legt die hem weg. Dat wil je niet!

Simpel schrijven komt erop neer dat je zinnen niet te lang maakt. Dat je weinig tot geen moeilijke woorden gebruikt. Tenzij je schrijft voor een bepaalde doelgroep waarvan je zeker weet dat die de moeilijke woorden begrijpt (dit geldt ook voor vakjargon). Vermijd woorden uit een vreemde taal en archaïsmen ook zoveel mogelijk. En zorg als laatst dat de structuur in je verhaal duidelijk is.

Een gestructureerd verhaal met korte zinnen en makkelijke woorden is het recept voor succesvolle copy. Het liefst schrijf je dit op B1-niveau. Zo begrijpt bijna elke lezer jouw tekst.

Je tekst moet dus simpel geschreven zijn, maar dat betekent niet dat de tekst saai moet worden. Een onaantrekkelijke tekst zorgt er namelijk ook voor dat de lezer niet verder leest. Zorg daarom dat je de 5 eigenschappen van een goede wervende tekst toepast: Direct, Dynamisch, Positief, Kleurrijk, Origineel.


De rol van een copywriter


Copywriting is een onderdeel van marketing. Een copywriter is dus een soort van tekst-marketeer. Hij houdt zich bezig met alle teksten van een bedrijf die invloed hebben op de marketing. Als een bedrijf een tekst nodig heeft, dan zal dit over het algemeen geschreven worden door een copywriter. Hij of zij weet precies hoe die een tekst moet schrijven die de beste resultaten oplevert. Zijn rol is dus de klant overhalen om actie te ondernemen, door middel van tekst. Dit doet die door in de huid van de klant te kruipen en zo te schrijven dat de klant overgehaald wordt. Dit kan bij verschillende soorten tekst, hier vertel ik zo meer over. Maar eerst enkele mythen over copywriting.


Het doel van copywriting

Het doel achter copywriting is het informeren, inspireren en/of overtuigen van de lezer van je tekst. Per tekst kan het verschillen wat je doel is. Daarom is het belangrijk dat je je goed inleest voordat je begint met schrijven. Wat wil je nu eigenlijk bereiken met je tekst?

Je probeert dus een lezer te informeren, inspireren en/of overtuigen. Deze lezer is vaak een (potentiële) klant van je bedrijf. Het doel van copywriting is dus het tot actie aanzetten van een (potentiële) klant.


Mythen over copywriting

Als je kunt schrijven, kun je copywriter worden

Bijna iedereen kan schrijven in Nederland. Maar dat betekent niet dat iedereen goede teksten kan schrijven die resultaten behalen. Er zit namelijk een groot verschil tussen een tekst schrijven en goede ‘copy’ schrijven. Bij copy schrijven komt veel meer kijken. Je moet de juiste ‘tone of voice’ hanteren, je moet inspelen op de doelgroep, je moet prikkelen, overtuigen en aanzetten, je moet simpel maar aantrekkelijk schrijven, en nog veel meer. Copywriting is dus wel daadwerkelijk iets anders dan gewoon schrijven.

Je moet schrijftaal gebruiken als copywriter

Dit is niet zo. Als copywriter schrijf je bijna altijd hoe je ook praat. Simpel, zonder te veel moeilijke woorden en met een duidelijke structuur. Bij de meeste teksten wordt een B1-niveau aangeraden. Dit doe je zodat een zo groot mogelijk deel van je lezers je tekst begrijpt. Een té moeilijke tekst zorgt dat de lezer stopt met lezen. Dit wil je voorkomen.

SEO gaat alleen over het veelvuldig gebruiken van een zoekwoord

Hoewel vroeger de frequentie van een zoekwoord in je tekst erg belangrijk was, is dit tegenwoordig anders. Google is erg duidelijk dat ‘keyword stuffing’ (het erg vaak gebruiken van een bepaald zoekwoord zodat je daar beter op wordt gevonden) bestraft wordt. De juiste zoekwoorden in je tekst verwerken is zeker belangrijk, maar er komt veel meer bij kijken. Google kijkt tegenwoordig veel meer naar de leesbaarheid van je tekst en de gebruiksvriendelijkheid. Een nuttige tekst die lekker leest is tegenwoordig velen malen belangrijker dan het overmatig gebruiken van bepaalde keywords (zoekwoorden).

Google is dus erg scherp geworden op het overmatig gebruiken van een bepaald zoekwoord. Gebruik in plaats daarvan varianten van het zoekwoord of een synoniem. Dit helpt met SEO, maar wordt niet bestraft door Google.


De verschillende vormen van copywriting

Copywriting houdt dus in dat je commerciële teksten schrijft. Als een bedrijf een wervende tekst nodig heeft om een (potentiële) klant tot actie aan te zetten, dan schrijft een copywriter deze. Maar wat voor een teksten zijn dat? Dat kunnen teksten zijn als:

SEO copy

SEO copywriting is het schrijven van teksten om hoger te komen in Google. Iedereen wil graag goed scoren bij Google, zodat je zo hoog mogelijk in de zoekresultaten komt. Door hoog in de zoekresultaten te komen krijg je meer bezoekers op je website/tekst. Deze bezoekers kun je vervolgens omzetten tot klanten. SEO copywriting houdt dus in dat je teksten schrijft waardoor je hoger rankt in Google.

Webcopy

Oftewel alle teksten voor op het web en dan vooral voor op je website. De tekst die op je website staat is namelijk heel belangrijk. Als (potentiële) klanten op jouw website komen is het belangrijk dat ze zich aangesproken voelen door de tekst. Als ze op een slecht geschreven website komen is de kans klein dat ze een klant worden. Ze moeten overtuigd worden dat ze klant willen worden. Denk dus aan alle pagina’s die je op een website vindt, ook een landingspagina valt hieronder.

Advertentie copywriting

Als je een advertentie wilt plaatsen online of offline is het uiteraard belangrijk dat hier goede tekst in staat. Advertentie copywriting is dan ook een belangrijke vorm van copywriting. Je probeert de lezer te overtuigen dat ze jouw product of dienst moeten afnemen. Dit is dus echt een marketing tekst. Je speelt in op de emoties en gedachtes van de klant en probeert eventuele knelpunten of tegenargumenten weg te nemen.

Social media copywriting

Een ‘community’ krijgen is steeds belangrijker voor veel bedrijven. Het goed onderhouden van je sociale mediakanalen is dan ook noodzakelijk. Post updates over je bedrijf, leuke nieuwtjes of grappige verhalen. Dit bouwt vertrouwen op en zorgt voor een band met de lezer. Dit is dus vaak meer gericht op informeren en amuseren dan keiharde marketing.

E-mailmarketing

E-mailmarketing is ook een belangrijke vorm van copywriting. Denk aan promotie mails, nieuwsbrieven en speciale aanbiedingen. Al het contact tussen een bedrijf en een (potentiële) klant is bedoeld om jou een (terugkerende) klant te maken


Hoe word je een copywriter?

Mocht je nu graag een copywriter willen worden. Hoe doe je dat dan? De meeste copywriters zijn in het vak beland na een studie of werkervaring op gebied van marketing en/of communicatie. Op verschillende niveaus zijn er opleidingen die je de eerste kennis geven die belangrijk zijn voor een copywriter. Ook zijn copywriters vaak begonnen als medewerkers van een communicatiebureau of een reclamebureau. Tegenwoordig zijn er ook opleidingen/cursussen die zich richting op copywriting. De NHA heeft bijvoorbeeld de opleiding ‘copywriting + SEO’. Deze richt zich specifiek op het vak/beroep ‘copywriting’.


FAQ


Wat doet een copywriter precies? Een copywriter schrijft teksten die gericht zijn op klantenwerving. Met zijn of haar tekst probeert die de lezer te informeren, inspireren of overtuigen. (Potentiële) klanten krijgen nu een tekst te lezen die voor hun geschreven is en die zo geschreven is dat ze tot actie worden aangezet.


Hoe beginnen beginners met copywriting? Copywriters komen vaak van een opleiding of baan binnen de communicatie en/of marketingbranche. Hierna hebben ze besloten dat ze zich helemaal wilden richten op marketing door middel van het schrijven van teksten, copywriting. Ook kan je specifieke opleidingen/cursussen volgen om copywriter te worden. Deze zijn vaak enkele maanden en hierin leer je alles van copywriting.


Verdienen copywriters goed geld? Dat kan. Bij de meeste banen kan je veel geld verdienen als je er goed in bent. Dit geldt dan ook voor copywriters. Het hangt natuurlijk ook af van je ervaring, je resultaten, bij welk bedrijf je werkt en of je misschien wel zzp’er bent.


Wat is het salaris van een copywriter? Dit hangt uiteraard van een aantal dingen af. Voor wat voor een soort bedrijf werk je? Hoeveel jaar ervaring heb je? Werk je voor een werkgever of ben je een zelfstandige copywriter? Als zelfstandige kan je een beetje zelf bepalen hoeveel je verdient. Als je heel veel werkt en een heel hoog uurtarief hanteert kan je flink verdienen. Maar het brengt ook meer risico’s met zich mee. Je hebt namelijk geen vast inkomen, geen ziekteverzekering, etc. En als je te duur bent krijg je natuurlijk geen opdrachten. Daarnaast moet je de bedrijfsvoering, boekhouden en belastingen ook bijhouden. Als je voor een werkgever werkt verdient een copywriter in Nederland gemiddeld €3.155 bruto per maand. Met de meeste salarissen variërend tussen de €2.685 en €3.630


Wat is het verschil tussen copywriting en content schrijven? Content schrijven draait vooral om leuke inspirerende en waardevolle teksten te schrijven. Bijvoorbeeld leuke blogs en goede productomschrijvingen. Een copywriter is meer bezig met het beïnvloeden van de lezer. Een copywriter probeert de lezer aan te zetten om de gewenste actie te ondernemen. Meer op marketing gericht dus.

bottom of page